Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Realnews και του πρώην υφυπουργού Οικονομικών της ΝΔ Αντ. Μπέζα

Ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αντέδρασε άμεσα, ανακαλώντας την εγκύκλιο αυτή και ζήτησε να επανεξετασθούν όλες οι υποθέσεις για τις οποίες έχει γίνει χρήση της συγκεκριμένης εγκυκλίου, οδηγώντας στη χαριστική απαλλαγή φορολογικών υποχρεώσεων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Ήδη, από τους πρώτους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί, εντοπίστηκαν περισσότερες από 65 υποθέσεις σε όλη την Ελλάδα που «τακτοποιήθηκαν» με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο. Από αυτές, περίπου 15 φάκελοι έχουν σημείο αναφοράς τις 21 Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) της Αθήνας, 13 σε διάφορες εφορίες της υπόλοιπης Αττικής, 10 στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης κα ι περισσότερες από 30 στις ΔΟΥ της υπόλοιπης Ελλάδας.

Υπερβολικές δαπάνες

Ενδεικτική είναι μία «καραμπινάτη» περίπτωση που κλείστηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε ΔΟΥ της νοτιοανατολικής Αττικής. Όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει στη διάθεση της η «Κ», χρηματιστής με ανθηρή δραστηριότητα την εποχή της «χρηματιστηριακής άνοιξης» (1998-1999), εντοπίστηκε το 2003 από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ να κατέχει περιουσιακά στοιχεία μεγαλύτερα από αυτά που του επέτρεπαν τα δηλωθέντα εισοδήματα. Συγκεκριμένα, έγινε έλεγχος δαπανών από το ΣΔΟΕ και καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα περίπου 3 εκατ. ευρώ, λόγω υπερβολικών δαπανών.
Η υπόθεση «πάγωσε» το 2004, αφού ο χρηματιστής κατέβαλε το ποσό των 120.000 ευρώ και... όλως περιέργως, στο τέλος του 2006 (ήταν σε ισχύ η ερμηνευτική εγκύκλιος του Αντ. Μπέζα), έγινε επανέλεγχος των στοιχείων και διαγράφηκαν οι φόροι. Να σημειωθεί ότι κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε το 2003 και ενώ δεν ήταν σε ισχύ η «εγκύκλιος Μπέζα», οι επιθεωρητές του ΣΔΟΕ εντόπισαν εισοδήματα του χρηματιστή από μη εμφανείς πηγές -που κατά δήλωση του προέρχονταν από «δάνεια, δωρεές και κέρδη από λαχεία»-τα οποία και φορολόγησαν.
Πρόκειται ακριβώς για το σημείο-κλειδί πάνω στο οποίο πάτησαν οι εφοριακοί για να διαγράψουν τις οφειλές του χρηματιστή, αφού με βάση την εγκύκλιο του πρώην υφυπουργού Οικονομικών «τα έσοδα που δεν δικαιολογούνται από εμφανείς πηγές (εισόδημα, δωρεές, δάνεια, κέρδη από λαχεία κ.λπ.) δεν αποτελούν εισόδημα, οπότε και δεν υπόκεινται σε φορολογία».
Με το ίδιο κόλπο κατάφεραν να μη φορολογηθούν αλλά και να νομιμοποιήσουν μεγάλα ποσά τρία βαρύγδουπα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου, των οποίων τα στοιχεία έχει στην κατοχή της η «Κ». Και οι τρεις υποθέσεις έκλεισαν... δύο μήνες μετά την έκδοση της ερμηνευτικής εγκυκλίου του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για την ταχύτατη αντίδραση των... ενδιαφερομένων.
Τα στοιχεία αυτά καταρρίπτουν την επιχειρηματολογία του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Αντ. Μπέζα, ο οποίος με ανακοίνωση που εξέδωσε χαρακτηρίζει την υπόθεση «μία απλή διαβίβαση απάντησης του μόνου αρμόδιου Ειδικού Γραφείου Νομικού Συμβούλου Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Φορολογίας Εισοδήματος…

Πηγή: Εφημερίδα Realnews(28 Μαρτίου 2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου