Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Μεταλλαγμένες πατάτες στο πιάτο μας

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης πατάτας. Η Κομισιόν επιμένει, πάντως, ότι η απόφασή της στηρίζεται σε «έναν αξιόλογο όγκο έγκυρων επιστημονικών μελετών».

Η μεταλλαγμένη πατάτα Αmflora έχει δημιουργηθεί από τη γερμανική εταιρεία ΒΑSF και προορίζεται μόνο για βιομηχανική χρήση και ως ζωοτροφή. Μετά την απόφαση της επιτροπής, η καλλιέργεια της πατάτας αναμένεται να αρχίσει την άνοιξη στην Τσεχία και τη Γερμανία, ενώ θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια η Σουηδία και η Ολλανδία.

Η Αmflora είναι ο δεύτερος γενετικά τροποποιημένος οργανισμός, η καλλιέργεια του οποίου επιτρέπεται πλέον στην Ευρώπη μετά το καλαμπόκι ΜΟΝ 810 του αμερικανικού κολοσσού της Μονσάντο, που καλλιεργείται στην Ισπανία, την Τσεχία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία.

«Δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα επιστημονικά ερωτήματα, κυρίως αυτά που αφορούσαν την υγεία» δήλωσε ο Τζον Ντάλι, Ευρωπαίος επίτροπος για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών. «Πρέπει να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά στη νέα εποχή των νέων τεχνολογιών» πρόσθεσε, δικαιολογώντας την απόφαση της Κομισιόν, ενώ για τη σπουδή της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει την καλλιέργεια υποστήριξε ότι «κάθε περαιτέρω καθυστέρηση θα ήταν απλώς αδικαιολόγητη». Οι Ευρωπαίοι οικολόγοι δηλώνουν, πάντως, «σοκαρισμένοι» από την απόφαση και κατηγορούν τον αρμόδιο επίτροπο ότι δεν χρειάστηκε παρά μόνο μερικές εβδομάδες για να εκφράζει με προφανή τρόπο τα συμφέροντα των βιομηχανιών. Σε ανακοίνωσή του, το στέλεχος της οργάνωσης Μάρτιν Χόισλινγκ αναφέρει ότι υπάρχουν «σοβαρές ανησυχίες» για ένα γονίδιο της Αmflora που είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά.

ΜΕ ΟΣΟΥΣ είναι αντίθετοι στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών συντάχθηκε και η Γαλλίδα Κορίν Λεπάζ, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος στις κυβερνήσεις Ζοσπέν και σήμερα αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου. «Η απόφαση της Κομισιόν συνιστά πραγματική κήρυξη πολέμου από τον Μπαρόζο στους Ευρωπαίους πολίτες, που στην πλειονότητά τους αντιτίθενται στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών», δήλωσε.

Ανήσυχος από την εξέλιξη εμφανίστηκε και ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Λούκα Ζάια, καλώντας τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύσταση κοινού μετώπου με τη χώρα του κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Στην καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών αντιτίθεται περίπου το 70% των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Περισσότερα στο madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου